Moottoripyörät

Käsittelykoe

Tänään kävin suorittamassa moottoripyöräkorttia varten käsittelykokeen. Koe pidettiin Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen moottoripyöräkoulun kentällä, jossa onkin hyvät tilat harjoitella pyörän käsittelyä. Kerran olen aiemmin näitä harjoitteita koettanut silloin ensimmäisellä ajotunnilla missä katsotaan, että uskaltaako kuskia päästää ollenkaan liikenteeseen. Silloin oli pieniä ongelmia saada pujottelua onnistumaan kun se viimeinen täysi ympyrä tuotti ongelmia. Nyt vasta selvisi, että me harjoiteltiin pienemmällä radalla kuin itse virallisessa testissä. Itse testiin kuului tällä kertaa pujottelu ja jarrutus 40km/h:n nopeudesta 9m:n matkalla.


Pujottelu sujui kuin lasten leikki tuolla isommalla radalla ja olihan tuota tullut muutoikin tutummaksi pyörän kanssa, kun viisi kertaa olen sillä nyt ajanut ajotunneilla. Jarrutus on varmaan se helpoin osa-alue käsittelyistä. Saa kyllä jarrutella aika hissukseen jos meinaa käyttää kaikki 9m pysähtymiseen 40km/h:n vauhdista. Kunnon jarrutuksella pyörä pysähtyy noin 5m:n matkalla tuosta vauhdista. Pyörä pysähtyikin vähän yli puoleenväliin jarrutusaluetta. Perä meinasi hiukan nousta kun tuntui että takapää on hyvinkin kevyt ja vähän se siellä sousi takana.

Kentällä oli harjoittelemassa muidenkin moottoripyöräkoulujen kokelaita. Aika moni näytti reputtavan noissa testeissä juurikin pujottelussa, kun jalka osui maahan ja usealla ei riittänyt radan leveys pyörän kääntämiseen. Meidän koulun kaikki oppilaat läpäisivät testin, joten kaipa tuo opetuskin on ihan kohdallaan.

Keskiviikkona olisi sitten vuorossa kirjalliset ja jos ne sujuu niin kuka tietää jos sitä pääsisi vaikka tällä viikolla vielä ajamaan inssinkin. Erittäin hyvällä tuurilla voisi päästä jo viikonlopuksi koeajamaan pyöriä 😉

One thought on “Käsittelykoe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *