ValokuvausYleinen

Luvaton käyttöönotto

Olin parisen viikkoa sitten Tallinnassa viikonloppureissulla mopokavereiden kanssa. Siinä aamusella Heli selaili paikallista sanomalehteä ja minä katselin sivusilmällä sitä myös. Jossakin vaiheessa vaan silmä kiinnitti huomiota yhteen bändikuvaan. Sanoin Helille että käännäpäs yksi sivu taaksepäin ja siinähän se oli, minun ottama kuva lehdessä ja ilman lupaa. Kuva oli vieläpä iso kuva, noin neljännes sivun pinta-alasta. Sattumalta minulla oli iPod mukana ja siinä oli vieläpä samainen kuva tallennettuna joten ei tarvinnut kauaa miettiä että oliko kuva sama. Otin sitten lehden mukaani ja kun kotiin pääsin niin pistin asiasta sähköpostia päätoimittajalle ja jutun kirjoittaneelle henkilölle. Päätoimittaja vastasi että tälläiset kuvien varkaudet ovat tavallisia Virossa, kuulemma sitten maksetaan kuvapalkkiota jos jäävät kiinni. No nyt jäivät kiinni ja eihän siitä ilman laskua selvitty. Mietityttää vaan että onkohan noita minunkin kuvia käytetty ennenkin ilman lupaa paikallisissa lehdissä. Kovasti koettivat selitellä että olivat luulleet että ottavat kuvan bändin sivuilta. Todellisuudessa bändin sivulla oli linkki minun galleriaan josta kuva oli otettu.

Otin selvää paikallisissa lehdissä maksettavasta kuvapalkkiosta ja pistin korvauspyynnön noin kolminkertaisena normaaliin kuvaan nähden. Kuulemma pyyntö oli suolainen, mutta niin kuului ollakin teon huomioon ottaen. Koettivat selittää etteivät osta jatkossa minulta kuvia jos pyydän noin kovaa hintaa kuvasta. Vaikea kuvitella että jatkossa kuvat olisi ostettu laillisia teitä kun ei sitä oltu nytkään tehty. Näyttivät maksaneen laskun ja hyvä niin ettei tarvinnut alkaa tapella asiasta.

3 thoughts on “Luvaton käyttöönotto

  1. oho aika flaxi että satuitte moisen huomaamaan. Miten paljon noita sitten julkaistaankaan ilman lupaa kysymättä.. Suomessakin tavattu moista

  2. “Eivät jatkossa osta” varsinkin ku tämänkin osti….Eishaakeli voin kuvitella ku toinen on hintatietoinen ilmeetön ilme kera vinon pään naputellu moista…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *