Kahvi

Espressoa…

….ym muuta mukavaa. Kesäkuun alussa tulin ostaneeksi Rancilion espressosetin Italiasta. Nyt olen tuota joitakin kuukausia käyttänyt lähes päivittäin ja täytyy sanoa, että olen ollut erittäin tyytyväinen hankintaan. Kyse on kuitenkin jo puoliammattilaislaitteesta eikä mistään markettikeittimestä, joten siltä sopiikin odottaa jotain parempaa. Kone vaatii käyttäjältään enemmän kuin moni keitin. Jauhatuksen, tamppauksen ja lämpötilan kanssa saa olla tarkkana, muuten ei kunnian kukko laula ;). Nämä kun on kohdallaan niin johan alkaa juomat maistua. Silvialle ei voi tarjota kaupasta saatavaa valmista espressojauhatusta koska kone on niin tehokas, että se puskee veden liian nopeasti puruista läpi. Tämä johtuu siitä, että kaupasta saatava puru on tehty “normaaleille” espressokeittimille ja jauhatus on siis karkeaa Silvialle. Senpä takia minulla on tuo Rocky mylly.

espressopapuja

Papuja saa ihan kohtuullisen hyvin ostettua Helsingistäkin. Parhaana paikkana olen pitänyt Kaffecentralenia. Paikkahan on erikoistunut espressoon, joten tuolta saa lähes kaiken tarvittavan suoraan hyllystä. Henkilökunta on asiantuntevaa ja he jaksavat vastailla kysymyksiin. Viimeksikin minulle näytettiin miten tehdään lehtikuvio cappuccinoon. Sanni pyöräytti sen niin helpon näköisesti, näköjään se on helppoa kun sen osaa. Kotona piti tuota yrittää ja eipä tuo enää kaukana ole onnistumisesta.

Moak

Kyllähän minulla on mielessä käynyt, että jos sitä ostaa paukauttaisi paahtimen kotiin niin saisi ainakin tuoretta kahvia. Hirvittää vaan se mahdollinen käry mikä laitteesta lähtee. Jos Herttoniemenrannassa alkaa käryämään samalle kuin Vallilassa (Meira) niin silloin tiedätte että olen paahtimen hommannut ;). Ilmeisesti se paahtaminenkaan ei ole mitenkään erityisen helppoa. Saa nähdä tuleeko tuota koskaan hankittua. Ostopäätös olisi helpompi tehdä jos pääsisi maistamaan espressoa joka on valmistettu vakuumipakatusta ja juuri paahdetusta pavusta. Aika hyvänä papuna olen pitänyt tuota Kaffecentralenista saatavaa Moakin Servitoa. Servito tarjoaa todella runsaan creman ja on aika tuhdin makuinen. Sopii mielestäni varsin hyvin maitokahveihin ja niitähän tässä tulee pääosin juotua.

Onhan tuossa oma hommansa saada se kupillinen kuumaa, mutta kyllä se sitten palkitseekin. Ennen sitä piti tavallista suodatinkahvia hyvänä, kun sen valmisti pauvuista jotka tuli jauhettua kaupassa ennen ostamista. Nykyisin tulee juotua aika vähän tavallista kahvia, koska se ei vaan enää maistu oikein miltään Silvian tuottamien juomien rinnalla. Tuntuu kuin joisi vettä jossa on kahviesanssia ;).

Kahvilat:

Nyt kun on tullut jonkin aikaa pelattua näiden laitteiden kanssa niin kaupungilla kahviloissa käydessä tulee tarkkailtua varsinaisten ammattilaisten aikaansaannoksia. Täytyypä kyllä todeta että ei tarvitse omia taitojaan hävetä. Ilmeisesti koneiden käyttöön ei anneta minkään valtakunnan opastusta osassa kahviloista. Koneiden puhdistuskin näyttää olevan ylivoimaisen vaikeaa. Ei tuo kahvinvalmistus mitään salatiedettä ole. Pienellä paneutumisella alkaa tulla tuloksia joista voi olla ylpeä ja esim. maitovaahdon oikeaoppinen tekeminen parantaa vaikkapa cappuccinon makua toiseen potenssiin. Maitovaahdonhan kuuluisi olla onnistuessaan koostumukseltaan kuin sulaa jäätelöä.
Jos haluaa saada varmasti hyvää kahvia niin suuntaa silloin Kaffecentraleniin, et tule pettymään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *