Ruoka

Italialaisessa keittiössä

Kirkkonummen kansalaisopisto järjesti kokkikurssin jossa opetettiin italialaisen keittiön saloja. Opettajina oli pari alkuperämään kansalaista joista toinen oli meidän italian kielen opettaja Carmelo Carnabuci ja toinen oli taas Helsingissä ravintolassa (Villetta) töissä oleva Maurizio Brunetto. Myös Maurizion poika oli apuna. Aluksi jaettiin päivän menut ja ruokaohjeet. Alku oli aikamoista härdelliä kun ei päätetty että kuka tekee mitäkin vaan kaikki alkoi tekemään mitä lystäsi. Ilmeisesti useampikin oli ollut tuolla mukana aiemminkin niin he tiesivät miten toimia.

Menu: 

Antipasti: Involtini di melanzane al forno & Bruschetta

Primi piatti: Pesto alla trapanese & Salsa Bolognese (Ragú)

Secondo piatto: Cotoletta di manzo alla Siciliana

Contorni: Insalata mista & Piselli saltati

Dolce: Torta della casa alla crema

Bevande: Vino, acqua e pane & caffè

Alkupaloiksi tehtiin munakoisorullia joiden päälle kaadettiin tomaattikastiketta ja näytettiin vielä uunia päälle. Munakoisot siivutettiin, itketettiin ja sitten ne paistettiin pannulla pehmeiksi. Sitten ne rullaattin, väliin tuli mozzarellaa, basilikaa ja parmesaania. Vastaavaa on tullut kotona aiemminkin tehtyä joitakin kertoja ja hyvää on ollut. Bruschettat tehtiin ihan perus ranskanleivästä jotka käytettiin ensin uunissa. Päälle laitettiin kuutioitua tomaattia, basilikaa, punasipulia, valkosipulia, suolaa ja öljyä ja taas uuniin. Erittäin hyviä ja helppoja tehdä. Valkosipulia olisi voinut varmaan hangata leivän pintaan ennen täytteen levittämistä niin olisi saanut lisää makua, mutta olivat hyviä toki ilmankin. 

Sitten oli vuorossa pesto alla trapanesen teko. Siihen tarvittiin tomaattia, basilikaa, öljyä, suolaa, pippuria, rouhittua mantelia ja valkosipulia. Aineet murskattiin sauvasekoittimella ja laitettiin kevyelle lämmölle hellalle, ei kiehuteta. Tehtiin myös perus ragú(bolognese) eli tomaattia, sipulia, valkosipulia, jauhelihaa, öljyä ja suolaa. Näitä kahta syötiin tietenkin pastan kanssa. Pastaa keitettiin vain pieni hetki niin että se jäi vähän raaksi koska lopuksi pastat heitettiin vielä kastikkeiden sekaan jossa ne kypsyivät loppuun. Hyvää ja helppoa ruokaa.

Tehtiin myöskin pihvejä jotka leivitettiin. Näihin tarvittiin siis ohueksi hakatun lihan lisäksi munaa, korppujauhoja, parmesaania, valkosipulia, pippuria, persiljaa ja suolaa.

Lisäkkeiksi oli vihreätä salaattia ja herneitä. Herneet tehtiin pannulla öljyn, suolan ja valkosipulin kanssa. Herneitä pitää tehdä kotonakin noin kun olivat hyviä.

Jälkkäri oli varmaan työläin tehtävä kun sitä piti vatkata koko ajan ja melko pitkään. Tehtiin siis kakkua(valmiit pohjat) johon tehtiin täytteet. Täyte tehtiin sokerista, kananmunan keltuaisista, vehnäjauhoista, raastetusta sitruunan kuoresta ja maidosta. Ensiksi sekoitettiin sokeri ja keltuaiset ja alettiin lisäämään vehnäjauhoja ja sitruunan kuorta. Koko ajan pitää muistaa sekoittaa. Sitten lisätään lämmitetty maito. Sitten vaan miedolla lämmöllä sekoitellaan niin kauan kun seos alkaa olla paksua. Lopuksi koko homma viedään siivilän läpi. Seosta maustettiin rommilla ja osaan seoksesta laitettiin myös kaakaojauhetta. Valmiit kakkupohjat kostutettiin omenamehulla ja tehtiin kaksikerroksisia kakkuja pari kappaletta. Päälle laitettiin vielä siivutettua persikkaa. Kakku olisi tosin saanut kostua seuraavaan päivään, mutta meni se noinkin. 

Lisäksi tarjolla oli viinejä, vettä ja mutteripannulla tehtyä kahvia. Maurizio oli tehnyt leipätaikinan valmiiksi ennen kurssia ja siitä pastettiin paria erilaista leipää. 

Kivasti vierähti vajaa kuusi tuntia keittiössä ja mukavaa oli ja varmasti tulee mentyä uudestaankin kunhan tämä taas syksyllä järjestetään. Ruokaa oli sen verran paljon että sitä jäi kotiin vietäväksikin. Otettiin bruschettoja, itse tehtyä leipää ja viinien loput mukaan 😉

Kurssilla myöskin huomasi sen että vielä on jokunen vuosi italiaa opiskeltava että saa kielestä selvää. Maurizio ja Carmelo kun puhuivat keskenään italiaa niin jäi aika moni asia hämärän peittoon, sen verran nopeaan se suu kävi 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *