Audio / Video

High Definition

Tulipa tänään päivitettyä myös digiboksi HD-tasolle. Viikonloppuna tuli katseltua noita HD-kanavapaketteja sillä silmällä että josko sellaisen vaikka hommaisi. Netistä vähän tutkiskelin että millaiset laitteet homma vaatii ja soitin maanantaina Elisan liikkeeseen varmistaakseni että olin ymmärtänyt homman oikein. Elisan sivuillahan on myytävänä HD-paketti mihin kuului HD-digiboksi kanavien lisäksi (29,90€) ja sitten sellainen paketti mihin kuului CA-kortti kanavien lisäksi (19,90€). Ihmettelin tätä Elisan tyypille että miksi heillä ei myydä pelkkää kanavapakettia. Vastaus oli että tarvitsen kuulemma tuon CA-kortin vaikka ostaisinkin oman boksin. Väitin kyllä vastaan kun olin ymmärtänyt että se on jo valmiina noissa Cable HD Ready -laitteissa. Sanoivat että kannattaa soittaa vaikka Giganttiin että sieltä ne osaavat ehkä kertoa että mitä tarvitsen katsoakseni HD-kanavia. Aika käsittämätöntä että pulju joka myy ko. paketteja ei osaa sanoa että millä laitteilla katseleminen onnistuu. No soittelin sitten Elektroniin ja sieltä vahvistettiin se mitä olin itsekin pähkäillyt eli etten tarvitse ostaa muuta kuin Cable HD Ready digiboksi ja se pitää sitten naittaa keskenään Conax-kortin kanssa Elisan tuessa että homma alkaa pelittämään. Tänään menin sitten vanhan Conax-kortin kanssa jälleen Elisan liikkeeseen ja koetin tilata pelkät HD-kanavat. No eipä se vaan onnistunut. Odotin varmaan vartin ennen kuin kävi ilmi että Elisan jamppa oli katsellut HD-kanavapaketin aktivointia väärästä paikasta. Soiton jälkeen hän löysi oikean paikan mistä pakettia pystyi myymään. No sitten vähän ajan päästä hänelle kävi ilmi ettei voi myydä HD-kanavapakettia, koska minulla ei ole antaa digiboksin Chip ID:tä. No homma jäi sitten siihen. Samalla kävi ilmi että Elisa myy sittenkin pelkkää HD-pakettia hintaan 14,90€ ja myöskin se kävi ilmi ettei Elisa vuokraa HD-digibokseja. Aika tavalla on Elisan sivuilla vanhaa tietoa ja niin tuntui olevan henkilökunnallakin. Sanoi kyllä että Elisa myy HD-digibokseja ja kysyin sitten että mitä he myyvät sen ennen vuokratun (joku Kaonin boksi) lisäksi. Siellä oli myynnissä Humaxin CXHD-5000C jota olinkin katsellut mahdolliseksi laitteeksi. Sattui olemaan vielä halvempi kuin Verkkokaupassa ja Elektronissa niin päätin ottaa sitten sen. No tietenkään tuota ei ko. liikkeestä löytynyt. Tapiolan liikkeestä sitten saivat varattua minulle Humaxin.

Kävin töiden jälkeen Tapiolassa Elisan liikeessä. Sama säätö jatkui sielläkin. Siellä väitettiin ettei Conax-korttia ja digiboksia tarvitse naittaa keskenään. No onneksi toinen myyjä tiesi että näin pitää tehdä. Conax-kortin aktivointi ei nytkään onnistunut ilman teknisen tuen apuja. Puolisen tuntia vierähti tuollakin keikalla ennen kuin saivat vihdoin ja viimein aktivoitua Conax-kortin ja myytyä boksin. On vaan jotenkin käsittämätöntä mitenkä liike joka myy ko. laitteita ja palvelua voi olla näin kuutamolla asiasta, vois olla paikallaan kouluttaa henkilökuntaa että homma sujuisi jouhevammin jatkossa.

No nyt on kuitenkin boksi kotona ja kytkettynä töllöttimeen ja videotykkiin. Täytyy sanoa että HD-kanavia on ilo katsoa kun kuva on terävä ja palikoitumista ei ole. Elisan HD-pakettiin kuuluu seuraavat kanavat: Eurosport HD, BBC HD, Silver HD, Voom HD ja MTVN HD. Eurosportilta pääsee nyt töllöttämään SBK-kisat kun Urheilukanava näytti lopettavan ko. urheilun näyttämisen heti alkukaudesta vaikka lupasivatkin näyttää koko kauden. Illalla pitää vielä katsastaa miten nuo töllöttimen kanavat näkyvät screenillä 92″ koossa. Sellainen huono puoli asiassa on että analogisesta ulostulosta (komponentti) ei saa antaa HD-tasoista kuvaa ulos vaan se pitää ensiksi muuntaa SD-muotoon. Mulla tulee nyt vaan sellainen ongelma vastaan että vahvistimessa on ainoastaan yksi ulostulo HDMI:lle, joten joudun siis vaihtelemaan piuhoja jos haluan katsoakin TV-kuvaa tv:n sijasta tykillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *