Ruoka

Jouluruokia

Tänä vuonna tuli tehtyä pariakin uutta ruokaa normaaleihin jouluruokiin verrattuna. Päätin koettaa tehdä imellettyä perunalaatikkoa. Ohjetta netistä etsiessä huomasin, että aika monella oli perunalaatikko mennyt pieleen ja siihen ei ollut tullut imelyyttä laisinkaan. Löysin sitten Marttojen sivuilta ohjeen joka näytti sellaiselta joka voisi toimiakin.

Aineet:

  • 1,7kg jauhoisia perunoita
  • 4rkl vehnäjauhoa
  • 3rkl voita
  • 2tl suolaa
  • kulutusmaitoa

Keitin 1,7kg perunoita kuorineen, jotka sitten kuorin kuumina. Kuorittujen pottujen sekaan heitin noin 4rkl vehnäjauhoja ja aloin survoa perunoita. Laitoin myös perunoiden keitinvettä hieman sekaan, jotta saisi muusin suht tasaiseksi ja jäykäksi massaksi. Kun muusi oli valmis laitoin siihen paistomittarin ja nakkasin 65 asteiseen uuniin koko yöksi. Jostain luin että imeltyminen ei ala jos lämpötila on alle 50 astetta tai loppuu jos asteet ylittää 75. Aamulla otin muusin pois uunista ja se tuoksuikin jo imelälle. Lisäsin joukkoon voin, suolan ja maitoa sen verran että muusista tuli reilusti löysää. Koko komeus meni sitten noin kolmeksi tunniksi uuniin. Tuntui että ihmeen vähän jäi noista perunoista jäljelle valmiin laatikon muodossa, kun sain vain kaksi 0,5L:n rasiaa täyteen. Mutta mikä tärkeintä niin laatikosta tuli hyvää ja tätä täytyy tehdä ensi jouluksi uudestaan.

Kinkusta jäi enää vähän jäljelle kun silppusin sen omatekoiseen hernekeittoon, jota ei myöskään ollut tullut ikinä tehtyä vaikka se niin helppoa olikin. Ainut vaikea asia tuossa oli muistaa laittaa herneet likoamaan edellisenä päivänä. 500gr:n herneitä keitettiin 2 ltr:ssa vettä(sama jossa ne liotettiin) ensiksi tunti, jonka jälkeen nakkasin lihat sekaan joita oli noin 500gr. Sekaan pilkoin myös yhden sipulin. Toinen tunti keittämistä ja sitten mausteeksi noin 1tl meiramia ja 2tl suolaa ja ruoka oli valmista. Hyvää tuli ja saipahan kinkkuakin tuhottua johonkin ettei ihan hylkyyn jää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *