Kahvi

Rancilio Miss Silvia

Rancilio set

Plussat:

Tyylikäs
Laadukas
Tuottaa tasalaatuista espressoa

Miinukset:

Puhdistus
Kupin lämmitys riittämätön
Yksi boileri, tämä tietää odottelua jos on tarve tehdä isommalle porukalle juomat

Esittely:

Olin päättänyt hommata kunnollisen espressokoneen hajonneen Krupsin tilalle. Selailin nettiä innokkaana, kahlasin kaiken maailman arvosteluja läpi ja päädyin Rancilion Miss Silviaan sen hinta/laatu-suhteen takia. Tilasin laitteen suoraan Italiasta kun sen sieltä halvemmalla sain. Olin lukenut arvosteluista, että kannattaa samalla hommata kahvimyllykin, koska Silvia on tarkka jauhatuksesta. Kuulemma vesi vain sujahtaa valmiiden purujen läpi. Tilasin sitten sellaisen setin missä oli tuo Rancilion Miss Silvia, Rocky mylly, ja rosterialusta näille kaikille jossa on kaksi vetolaatikkoa tarvikkeille. Paketti tuli ovelle alle kahdessa päivässä Espresso Coffee Shopista. Paketti oli jumalattoman painoinen, arviolta 30kg. Kone itsessään painaa 14kg joten ei ole ihan mistään kevyestä värkistä kyse. Hintaa koko komeudelle tuli 799€.

Kun olin saanut paketin purettua ja aseteltua kaikki laitteet alustalle piti tietenkin rueta kokeilemaan laitetta. Aluksi laitetaan vettä pari litraa vesisäiliöön. Avataan höyryruuvi ja painetaan kahvinappia + tietenkin virrat päälle. Höyryruuvi suljetaan, kun vettä alkaa virrata höyryputkesta. Vesi alkaa virrata myös suodatinpäästä, anna veden valua muutaman sekunnin ajan ja lopeta veden valutus. Laita kahva lämpenemään filttereineen koneeseen. Konetta pitää lämmittää hyvän aikaa niin että se saavuttaa tarvittavan toimintalämpötilan. Säädä lämpötila oikeaksi siten, että valutat vettä koneesta niin kauan, että lämmitysvalo syttyy uudelleen. Kun valo sammuu niin odota 20 sekuntia ennen kuin aloitat espresson uuttamisen. Oikean lämpötilan saavuttaminen on hyvin tärkeää hyvän espresson aikaansaamiseksi. Esim creman määrä riippuu hyvin pitkälti oikeasta lämpötilasta.

Kun valo on syttynyt niin irroita seuraavaksi kahva koneesta. Kuivaa filtteri ja kaada puruja niin, että mitta on täysi. Tämän jälkeen aloitetaan tamppaus. Tamppaa ensin vähän pienemmällä voimalla ja napauta sitten tampperilla kahvan kylkeen muutaman kerran varmistaaksesi, että kaikki purut tippuvat filtteriin. Tamppaa uudelleen vähän kovemmalla voimalla, yleensä pyöritän tampperia painamisen aikana. Lopuksi tamppaan pienemmällä voimalla ja nostan tampperin pois. Nyt pinnan pitäisi olla tasainen ja kiiltävä. Kahvia on tarpeeksi jos sitä on filtterissä olevaan uraan asti. Pyyhkäise ylimääräiset purut pois jos niitä on jäänyt filtterin reunalle. Kahva kiinni koneeseen ja lämmitetyt kupit alle. Tämä kaikki pitäisi keretä tekemään tuossa ~60 sekunnin aikana, jonka jälkeen kahvin uuttaminen voi alkaa. Espresson kokohan on noin 35ml, kun tämä määrä valuu noin 25 sekunnissa niin ollaan tehty hommat oikein. Suosittelen muuten hommaamaan kunnollisen tampperin, koska tuo koneen mukana tuleva on muovia ja liian pieni ja heiveröinen tamppaamiseen. Filtterin koko on 58mm, joten tuon kokoinen tampperi kannattaa siis hankkia ensi tilassa.
Ensimmäisellä kerralla tein espressot Illyn valmiiksi jauhetusta espressosta jota oli jäänyt vanhan koneen jäljiltä. Espresso maistui kitkerältä ja ei todellakaan siltä mitä olin odottanut saavani. Oli siis aika kokeilla Rancilio Rocky myllyä.

Nyt alkaa varmaan olla jo selvää miksi Silvia ei ole sopiva kone niille jotka haluavat saada juomansa nappia painamalla. Toisaalta tämä on rasite, toisaalta taas positiivinen asia, koska hyvän kahvin saaminen on vain itsestä kiinni, ei koneesta.

Rancilio Rocky:

Ensiksi mylly täytyy säätää sopivalle karkeudelle oikeanlaisen espresson aikaansaamiseksi. Myllyn jauhatuskarkeutta säädetään pyörittämällä papuastiaa jossa on asteikko tätä varten. Tein säädön siten, että kokeilin missä kohtaa myllyn levyt ottavat kiinni toisiinsa ja käänsin tästä kohdasta seitsemän pykälää takaisin päin. Kaadoin yhden filtterillisen papuja myllyyn ja annoin myllyn jauhaa. Muutamassa sekunnissa homma oli tehty ja pavut olivat muuttuneet hienoksi jauhoksi. Tamppasin jauhot kahvaan ja uutto päälle ja avot. Ero valmiiksi jauhettuun espressoon oli valtava, ei kitkeryyttä ja cremakin oli huomattavasti runsaampaa.
Tämä mylly on varustettu annostelijalla, siinä on omat hyvät ja huonotkin puolensa. Jos on paljon juojia niin ei tarvitse jauhaa joka kahvallista erikseen. Huonona puolena on sitten tuo, että kone on hankalampi puhdistaa. Nyt jos olisin ostamassa myllyä uudelleen niin ottaisin annostelijattoman mallin.

Maidon vaahdotus:

Kun aletaan vaahdottamaan maitoa niin ensiksi laitetaan höyrykytkin päälle ja annetaan koneen lämmetä. Tämä on tällaisen yksi boilerisen vehkeen heikoin kohta, kun ei voi tehdä kahta asiaa samaan aikaan eli uuttaa espressoa ja vaahdottaa maitoa. Tosin jos sellaisen koneen aikoo hankkia niin sitten puhutaan jo useamman sadan euron lisäkustannuksesta. Kun lämpö on lähes saavutettu niin laitetaan höyryputken alle maidonvaahdotuskannu. Avaa höyryruuvi ja anna olla auki niin kauan kunnes vettä ei enää tule, vain pelkkää höyryä. Anna koneen lämmetä vähän aikaa, kunnes lämmitysvalo sammuu. Tästä kohtaa alkaakin sitten vaahdotuksen opettelu, joka ei ole niin helppoa kuin alkuun luulisi. Itse teen vaahdotuksen siten, että asetan maitokannun vinoon ja pistän höyryputken pään juuri ja juuri pinnan alapuolelle. Tällä tavalla maitoon syntyy kierre. Nosta höyryn painetta koko ajan, mutta kuitenkin niin ettei maito hörppää ilmaa. Älä kiehuta maitoa vaan kokeile sormella kannun kylkeä kunnes sopiva lämpö on saavutettu. Jos maito ei ole vielä tarpeeksi lämmintä niin upota höyryputki syvälle maitoon ja lämmitä lisää. Parhaimmillaan maitovaahto on mikroskooppisen pientä, niin pientä ettei kuplia juurikaan erota vaahdosta. Ero maussa on myös iso jos vertaa sellaiseen kovaan vaahtoon jossa on isot kuplat ja vaahto on kiinteää. Kun vaahdotus onnistuu niin sinulla on koko maitomäärä muuttunut sulaa jäätelöä muistuttavaksi vaahdoksi.
Harjoitellessa meni jokunen litra maitoa ennen kuin alkoi homma sujua toivotulla tavalla.

Koneen puhdistus:

Jotta jatkossakin voisi nauttia hyvästä espressosta niin konehan täytyy tietysti pitää puhtaana. Koneen mukana ei tule kunnon ohjeita puhdistukseen ja nämä vinkit täytyikin hakea netistä käyttäjiltä. Rancilio ei suosittele takaisinhuuhtelua suoritettavaksi, koska huolimaton kotikäyttäjä voi rikkoa koneensa ja takuu ei korvaa näitä vahinkoja. Takaisinhuutelussahan pistetään umpinainen filtteri kahvaan ja puolisen teelusikkaa puhdistusainetta filtteriin. Kahva kiinni koneeseen ja ”kahvin valutus” päälle noin 10 sekunniksi ja saman aikaa pois. Tätä tehdään muutamia kertoja kunnes kone alkaa olla puhdas. Samalla koneen alla olevaan ylivuotoastiaan on tullut ylimääräiset purut ja puhdistusaineen vaahto. Ota kahva irti ja puhdista se ja teen sama homma uudelleen ilman puhdistusainetta. Viimeiseksi vielä uutetaan yksi annos espressoa joka heitetään pois. Lopuksi valutetaan vettä suodatinpään läpi jotta ylimääräiset purut saadaan pois, kannattaa löysätä myös suodatinpään ruuvia koska siellä lymyää myös puruja jotka olisi hyvä saada pois. Lopuksi lämmitän vettä kattilassa, johon lisään samaa puhdistusainetta kuin itse koneenkin puhdistukseen. Laitan kahvan ja filtterit sekaan ja annan liueta 30 minuuttia jonka jälkeen pesen ne vielä kuuman veden alla. Myös suodatinpäässä oleva tiiviste kannattaa puhdistaa, ettei sieltä ala fuskata vettä itse uuttamisen aikana. Aika ajoin kannattaa myös tehdä kalkinpoisto siihen sopivalla aineella, itse en ole tätä vielä edes kokeillut koska kone on vielä aika uusi.

Nyt varmaan alkaa jo olla kaikille selvää, ettei kyse ole laiskan miehen keittimestä kun tuota puuhastelua riittää ihan kohtuullisesti. Nämä huolet tosin unohtuu, kun olet saanut sen maistuvan cappuccinon eteesi.

Kaiken kaikkiaan olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tähän hankintaan. Paljon sitä joutuu näkemään vaivaa yhden kupposen eteen, mutta kyllä se sitten palkitaankin kun maistat omia tuotoksiasi. Omat tuotokset eivät häpeä pätkääkään vaikka vertaat oikeiden kahviloiden ammattikoneilla valmistettuihin juomiin, useimmin käy niin päin että kotona saa parempaa kuin kahvilassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *