Valokuvaus

Huoltoa kameralle

Kävinpä nakkaamassa EOS 5D MK II:n huoltoon JAS Tekniikalle, kun huomasin jokunen aika sitten kuolleen pikselin. Still-kuvista kuolleen pikselin saa helpostikin pois, mutta liikkuvasta kuvasta tuo onkin jo vaikeampi hävittää. Varsinkin tummia taustoja vasten valkoisena loistava pikseli tulee varsin hyvin esiin. Mitä pienempää aukkoa ja isompaa ISO-arvoa käytti, niin sen selvemmin kuollut pikseli tuli esiin. Hyvässä valossa vaikkapa Canonin 50mm f/1.4:lla kuollutta pikseliä ei juurikaan havaitse. Aiemmin soittelinkin JAS Tekniikalle tästä ongelmasta ja sieltä sanoivat, että kuollut pikseli saadaan herätettyä henkiin. Onhan noita toki ohjelmiakin millä tämän ongelman saa kuntoon, mutta eivät tunnu olevan kovinkaan halpoja. Mitenkähän paljon se mahtaisi syödä kameran prosessoritehoa jos tuollainen kuollut pikseli interpoloitaisiin viereisistä pikseleistä kohdalleen? Voihan se tietenkin olla ettei tuollaiseen operaatioon riitä enää potku kamerassa vaan homma pitää hoita jälkikäteen tietokoneella.

Päivitystä tilanteeseen:

Kamera kävi huollossa JAS tekniikassa ja sain sen takaisinkin sieltä jo seuraavana päivänä. Kameralle oli tehty pikseleiden säätö ja kennon puhdistus. Kotiin päästyä kokeilin tietenkin toiveikkaana että kuva olisi virheetön, mutta toisin kävi. Sama valkoinen pikseli sieltä loisti mikä siellä oli ennen huoltoakin. Soitin liikkeeseen ja sieltä sanottiin että olivat kyllä kuvanneet tuolla videota säädön jälkeen, mutta eivät olleet huomanneet valkoista pikseliä. Lienekkö tuolla ollut sitten niin hyvä valaistus että tuo oli jäänyt huomaamatta. Valkoinen pikseli tulee paremmin esiin hämärässä kuvatessa ja tietenkin silloin jos tausta on vielä tumma. Kamera pitää viedä uudestaan kennon säätöön ja jos se ei auta niin vaihtavat kuulemma sitten tuohon kennon. Saas nähdä kuinka käy.

Screenshotti videosta: – kliks –

2 thoughts on “Huoltoa kameralle

  1. Takuuseen menee kameran huolto. Saattaisi olla muutoin melko kallista lystiä, kun tässä tapauksessa vaihtavat kennon uuteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *