Kahvi

Kaartin Kotikauppa

Posted on

Piipahdettiin tänään Helsingissä päiväseltään ja matkan varrelle osui Kaartin Kotikauppa, josta olin lukenut jostain lehdestä ja taisipa olla Hesarin simavertailussakin kauppa mainittuna. Pitihän sinne kauppaan päästä kurkistamaan, kun ulkoa jo näytti niin kivalta. Sehän oli oikein kunnon aarreaitta, mukaan lähti Helsingin Kahvipaahtimon papuja, Maldon sormisuolaa, Korpihillan Kuohuvaa Kuusenkerkkää, Peders Aplagårdin omena/puolukka siideriä ja vielä Riihikosken Vehnämyllyn luomu ohrahiutaletta, josta keittelee oikein oivat puurot. Meinasi jäädä takatilat näkemättä, koska luulin sitä alkuun henkilökunnan tiloiksi, kunnes myyjä vinkkasi piipahtamaan juomapuolella. Siellähän oli todella iso valikoima erilaisia siidereitä ja oluita tarjolla. Ehdottomasti käymisen arvoinen kauppa ja tuolla tulee varmasti käytyä kunhan seuraavan kerran keskustaan on asiaa. Kerkesin jo tuota Helsingin Kahvipaahtimon “sesonkia” testaamaan ja vaikutti oikein hyvältä. Paahtopäiväkin oli 17.7.2012 eli kolme päivää sitten paahdettua!

Kahvi

Has Bean

Posted on

Tilasin viime sunnuntaina Englannista Has Beanilta vähän kahvia ihan kokeeksi. Maanantaina tuli meiliä että ovat lähettäneet kahvit ja tänään torstaina ne sitten tulivat eli aika nopsaan siis. Pavut on paahdettu 23.1 eli todella tuoreesta tavarasta on kyse. Täytyykin lähteä tästä maistelemaan että millaista kahvetta ovat saaneet aikaiseksi. Indonesia Sulawesi Celebes Toraja Kalosi Rwanda Kigoma Fully Washed Red Bourbon Ethiopia Sidamo Borena Bolivia Finca Machacamarca de Berengula 2012

Kahvi

Aerobie AeroPress

Posted on

Hommasin Verkkokaupasta vähän erilaisen kahvinvalmistuslaitteen jota olin nähnyt yhdessä jos toisessakin paikassa käytettävän. Aerobiellä saa kuulemma parasta mahdollista kahvia ja pitihän se testata, että pitääkö se paikkansa. Tuohon vasemmanpuoleiseen putkeloon pistetään sihti kiinni jossa on suodatin. Putkelo laitetaan kahvimukin päälle odottamaan, että siihen kaadetaan jauhettu kahvi ja vedet. Kahvia ja vettä sekoitellaan hetki ja sitten vaan oikeanpuolimmainen mäntä työnnetään hitusen sisään ettei seos pääse heti hulahtamaan kahvikuppiin. Ehkä noin minuutin odottelun jälkeen painetaan mäntä alas hitaasti ja kahvi on valmista. En ole vielä kovin montaa erilaista jauhatuskarkeutta koettanut, että millaista kahvia milläkin karkeudella saa, mutta se täytyy sanoa, että kyllä tällä hyvää kahvia saa aikaiseksi.

Kahvi

“Latte Art”

Posted on

On jäänyt jotenkin vähälle taas tuo espressokoneen rassaus, mutta edellisellä viikolla olleet baristakisat saivat pistämään koneen taas tulille. Ei tuolla vielä mihinkään latte art -kisaan osallistuta, mutta onpahan edes jonkinlainen kuvio. Tarvii reenata lisää!

Kahvi

Barista- & Latte Art -kisat

Posted on

Messukeskuksessa ratkottiin eilen Vuoden Barista- ja Latte Art -mestaruudet. Kivasti oli porukkaa katselemassa tapahtumaa vaikka paikan päälle pääsi vain kutsun kautta. Osallistujat Vuoden Barista -kisassa: Pekka Heinonen (Kahvila Valo, Tampere) Roman Kolpaktsi (La Torrefazione, Helsinki) Anu Käsnänen (Fazer Amica, Helsinki) Victoria Nuottanen (Caffi, Vantaa) Alexander Platonov (Café Carusel, Helsinki) Joona Suominen (Café Art, Turku) Vuoden Latte Art -kisan osallistujat: Mikko Haahti, Café Art, Turku Alexander Platonov, Café Carusel, Helsinki Joona Suominen, Café Art, Turku Ennen kisaa Mikko tuli jututtamaan ja tuumasi että heidän kahvilasta on uusi kaveri yrittämässä, oli kuulemma oikea viilipytty. Sitä se Joona kyllä olikin, ei paljon kupit kilisseet, sen verran varmasti homma sujui. Ja niinhän siinä kävi että Joona otti tittelin. Alkaa olla aika kovat paineet niille jotka aikovat Turun Café Artiin hommiin kun Mikolla, Juhanilla, Jonilla ja nyt myös Joonalla on SM-tittelit Baristakisoista. Montakohan vuotta ovatkaan perätysten voittaneet tittelin, ettei olis viides vuosi putkeen. Mikko taas tavoitteli Latte Art -mestaruutta jo kolmatta kertaa peräkkäin ja tuo olikin jo tiukempi kisa, koska Mikko ja Joona päätyivät samoihin pisteisiin. Lopulta kun pisteet purettiin auki niin Mikko otti voiton kolmannen kerran putkeen.

Kahvi

Kahvihäppeninki Stockalla ym…

Posted on

Viikonloppuna käväistiin pyörähtämässä isolla kylällä. Tilattiin Mooblesta kirjakaappi mittatilauksena nykyisen Ikean hyllyn tilalle. Nykyinen hylly on avonainen, joten se kerää pölyä, uusi on umpinainen kolmen oven kaappi. Katseltiin kyllä valmiitakin kaappeja, mutta ne tahtoo olla vähän turhan syviä vai kuinka monella on yli 40cm syviä kirjoja? Tilattu kaappi on syvyydeltään 34cm ja siitä kun ottaa kaapin rakenteen viemän tilan niin kirjoille jää ~30cm tilaa syvyyssuunnassa ja se riittää vallan mainiosti. Viitisen viikkoa on toimitusaika, vanha Ikean hylly menee naapurille. Stockalla tuli myös käytyä katsomassa meininkiä kun siellä on Argoshallissa jotkin kahvihäppeningit. Ostin tuolta muutamat Mokkamestareiden kahvit mukaan, mutta ainakin maistettu Rwanda Mukombwa oli vähän turhankin tujun makuista. Pavutkin oli paahdettu todella tummiksi ja jos vertaa vaikka Kaffan espressopapuihin niin nämä suodatinkahvipavut olivat paljonkin tummempia. Toivottavasti nuo kuvan kaksi muuta sumppia ovat parempia maultaan. Kahvikoneet joita tuolla oli esillä olivat enimmäkseen täysin automaattisia koneita jotka ei oikein meikäläistä sytytä, pitäähän siinä sumpin teossa olla itse mukana muutenkin kuin vain nappia painamassa eli manuaalikone sen olla pitää. Ensi viikolla pitääkin mennä katsomaan Gastro 2010- tapahtumaan kuka vie pokaalin Vuoden Barista kilpailussa.

Kahvi

Stelton

Posted on

Saatiin viikolla yksi uusi kahvitarvike kotia täyttämään nimittäin Steltonin kahvikannu. Kannun on suunnitellut tanskalainen Arne Jacobsen joka on suunnitellut monen monta muotoilun klassikkoa. Ei vaan voinut vastustaa kiusausta kun sain kannun kohtuullisella hinnalla. Eihän tuota nyt raaski ihan joka päiväiseen käyttöön ottaa eli kaivetaan se sitten laatikon kätköistä sopivan tilanteen tullen.

Kahvi

Cup Tasting

Posted on

Stockmannin Argos-hallissa järjestettiin eilen Cup Tasting -kilpailu jossa koetettiin ratkoa paras ja tarkin kahvinmaistaja. Paikalle oli saatu Lola Wallinkoski esikilpailijaksi. Itse olin tällä kertaa takahuoneessa keittelemässä kahvia kilpailuun valokuvaamisen sijasta. Pauligin Marja Touri oli tehnyt kilpailukahvit joita valmistettiin takahuoneessa neljän ihmisen voimin. Meidän tilat oli melko pienet ja siellä kun hyöri meidän neljän lisäksi välillä Stockmannin henkilökuntaa hakemassa myytävää asiakkaille niin tilaa ei ollut liikaa, mutta selvittiinhän tuosta kuitenkin kunnialla. Kilpailijoille laitettiin kolmen kupin sarjoja eteen joista kahdessa kupissa oli samaa kahvia ja yhdessä erilaista kahvia (odd-kuppi) ja se kuppi jossa oli erilaista kahvia piti tunnistaa joukosta. Näitä kolmen kupin sarjoja oli 8 kappaletta per kilpailija. Kun oltiin valmistettu kahvit niin me veimme ne kilpailijoiden eteen Argos-halliin ja käytiin hakemassa vielä poiskin eli olin siis tarjoilijatätinäkin ;). Kilpailu meni jännäksi kun KC:n Ulrika Hannula voitti kilpailun vain vaivaisen sekunnin erolla kakkoseen. Ulrika sai 5 kuppia oikein kahdeksasta. Esikilpailijana ollut mies joka oli repäisty yleisön joukosta olisi muuten voittanut koko kisan koska oli tunnistanut myös viisi kahvia, mutta aika oli ollut nopeampi kuin Ulrikalla. Kuulemma hän aikoo osallistua ensi vuonna itse kilpailuun.  Kilpailun loputtua tuotiin loput kahvit takahuoneesta Argos-halliin jossa niitä sai sitten maistella ja valita joukosta oman suosikkinsa.

Kahvi

Vuoden Barista & Latte Art

Posted on

Viikonloppuna Vanhalla Ylioppilastalolla järjestettiin Vuoden Barista sekä Latte Art kilpailut. Olin tuolla kuvailemassa kisoja koko päivän. Paikka oli tällä kertaa paremmin valittu kuin aiemmin koska nyt oltiin keskeisellä paikalla johon kaikilla oli vapaa pääsy. Aiemmin kisoja on pidetty esim. joidenkin ammattimessujen yhteydessä ja se tietenkin rajoittaa kävijäkuntaa. Nyt paikalla oli välillä ihan kivasti sakkia. Tuollahan oli mahdollisuus päästä koettamaan ammattilaiskoneella kahvien tekemistä opastuksen kera. En tosin itse kerennyt koettamaan vaikka mieli olisi tehnytkin. Ehkä pitää pyytää KC:ssa Ulrikalta jos sitä pääsis koettamaan La Marzoccoa. Itse kisat meni taas saman miehen komennossa kuin edellisenäkin vuotena eli molemmat kisat voitti Mikko Haahti Cafe Artista. Tälläisten tapahtumien jälkeen huomaa että tulee selailtua erilaisia kahvisivustoja ahkerammin ja tekis mieli päivittää oma kone isompaan. Sitten jos vaihtais koneen niin pitäis varmaan myllykin päivittää samalla. Vaikkapa QuickMillin Andreja Premium voisi olla käypäinen kone. Katellaan että jatkuuko tämä kuume kuinka kauan ja pitääkö sitä lääkitä. Kuvat

Kahvi

Kaffa Roastery

Posted on

Tänään tuli piipahdettua Kaffa Roasteryn tiloissa Vantaalla kun heillä oli avoimien ovien päivä. Ihan mielenkiintoista oli nähdä että millaisissa tiloissa kahvia tehdään ja minkälaisilla koneilla. Pari paahdinta näytti olevan käytössä millä näitä hienoja kahveja paahdetaan. Harmi vaan että paikka on vähän turhan kaukana että kehtaisi paikan päältä käydä kahvinsa noutamassa. Päästiin maistelemaan useampaakin kahvia niin suodattimesta kuin espressonakin ja hyvää oli. Jotain uuttakin tarttui haaviin mitä kaupassa en ollut ennen nähnyt. Kuulemma olin ensimmäinen joka sai käsiinsä Rwandaa, näytti olevan tänään paahdettua eli siis suht tuoretta. :). Aiemmin viikolla tuli ostettua samaisen pytingin India Monsoon Malabaria, India Balmaadi Estatea. Eipä ole juuri muiden valmistajien kahveja tullut sen jälkeen ostettua kun Kaffaa ekan kerran maistoin.